FARVE ELLER EJ?

Be Sociable, Share!

  CYBEX har igen i år lanceret en ny og farverig autostolskollektion. Mulighederne er derfor mange, når man som forældre skal købe en autostol til sit barn, men hvad er bedst for barnets udvikling?

  Hvert år lancerer CYBEX en ny farvekollektion, som afspejler de seneste trends og tendenser fra alverdens catwalks. Produkterne har afsæt i vores D.S.F-princip, som står for enestående Design, uovertruffen Sikkerhed og innovative Funktioner. Design er med andre ord en ufravigelig del af CYBEX’ DNA.

  CYBEX produkterne er udviklede til at kunne yde den maksimale beskyttelse af nyfødte såvel som børn op til 36 kg. Derfor er det naturligvis forældrenes smagsløg, vi hovedsageligt appelerer til. Hvilket giver god mening, idet barnet udelukkende ser sort-hvis i de første to uger af dets liv. Når barnet er 5-6 uger gammelt, kan det nu også se rød og gul. Dernæst begynder barnet efter 3 til 6 måneder at kunne skelne mellem de øvrige farver.

  2017_cybex_junom-fix_derivate_web_large

  At vælge en farverig babyautostol for barnets skyld, kan derfor synes overflødigt. Dette på trods af, at nyfødte foretrækker at kigge på stærke farver frem for eksempelvis grå, selvom de endnu ikke kan skelne mellem farverne.

  Farverne kan også bruges til at støtte barnets udvikling. Hvis dit barn eksempelvis mangler lydhørhed, anbefaler psykolog og forfatter til bogen “Din farvepsykologi”, Birgitte Hultberg, at du med fordel kan bruge farverne blå, grøn og brun. Hvis barnet derimod er usikkert og med lille selvstændighed, kan du med fordel bruge rødlige, orange og sorte nuancer. Barnets behov vil dog ændre sig løbende af den simple grund, at det er under konstant udvikling. Af samme årsag har barnet brug for at lære forskellige kompeterencer på forskellige tidspunkter. Der kan derfor være en idé at skifte farve, når man alligevel skal have ny autostol – hvis det altså er nødvendigt.

  Det behøver dog ikke være forældrene alene, der bestemmer farven på den nye autostol. Man kan sagtens tage barnet med på råd, mener forfatter og farvepsykologisk rådgiver Lene Bjerregård. Oftest vil barnets yndlingsfarve nemlig passe til dets personlighed. Så vær ikke bange for den skarpe farve. Børn oplever stærkt og stort, og derfor vil stærke farver i langt de fleste tilfælde være i fuld overenstemmelse med deres tilgang til verden.

  gl_solution_m_fix_derivate_web_large

  Omvendt pointerer Lene Bjerregaard, at kraftige farver kan virke stressende for børn, hvorimod naturlige og dæmpede farver virker afstressende. Kraftige farver skal derfor doseres i små mængder.

  En rettesnor som forælder kunne derfor være at benytte så neutrale farver som muligt til nyfødte, og så skrue op for farverne i takt med, at barnet bliver større og selv kan være med til at vælge de nuancer, det kan lide. For et barn vil ifølge eksperterne altid vælge lige netop de farver, der passer til det. “Barnet er jo nysgerrigt af væsen og vil selv vise interesse for forskellige ting hen ad vejen. Derfor bør barnet altid have mulighed for at se på noget spændende – men også for at vælge det neutrale,” minder børnelæge Olav Bennedbæk om.

  Der er derfor ikke ét svar på, hvilken farve du bør vælge til dit barn. Børn udvikler sig forskelligt, og de har forskellige farvepræferencer. Det bedste råd er derfor at lytte til dit barn og vælge en farve, som hele familien er komfortabel med.

  Valgmulighederne er mange. Vi er sikre på, der også er en, I vil kunne lide. Tag et kig på vores autostole her.

  2016_cybex_sironam2i-size_reward_2_derivate_web_large

  Kilder:

  • http://www.mama.dk/baby/barnets-syn-paa-verden
  • http://voresborn.dk/psykologi/farveekspert-et-barn-kan-vaere-utilpas-og-skrigende-hvis-det-har-en-forkert-farve-toej-paa
  • http://voresborn.dk/psykologi/hvad-ser-dine-ojne-baby
  • http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvordan-taenker-spaedborn
  Be Sociable, Share!