Hvordan bliver autostole testet?

Be Sociable, Share!

  Snart bliver de nye testresultater af autostole offentliggjort. Men ved du egentlig, hvem der står bag testene, hvordan testene fungerer, og hvordan autostolene udvælges? Læs med her og lær mere.

  To gange om året offentliggør den tyske forbrugerorganisation, Stiftung Warentest, testresultater af de nyeste autostole på markedet. Testen er den bedst kendte og vigtigste test af autostole i Europa, da testkriterierne her er væsentligt strengere end kriterierne i godkendelsesprocessen af stolene. I testen bliver stolene eksempelvis testet ved højere fart, for skadelige stoffer, brugervenlighed og ergonomi. De strenge testkrav giver dig som forældre det bedst mulige sammenligningsgrundlag, når du skal vælge ny autostol. Men hvordan fungerer testen egentlig? Det skal vi gøre dig klogere på her.

  Hver stol, som udtages til testen, bliver testet for frontal- og sidekollisioner ved henholdsvis 64 km/t og 50 km/t.  Dummies i forskellige størrelser bruges til at simulere børns forskellige alders- og vægtgrupper. Selve sikkerhedstesten udføres af ADAC, der er den største automobilorganisation i Europa. Stiftung Warentest udarbejder på baggrund af de testdata, der leveres af ADAC, sine anbefalinger.

   

  dummy

   

  KARAKTERGIVNINGEN

  Stiftung Warentests karaktergivning består af tre elementer:

  • En samlet karakter
  • En sikkerhedskarakter, hvor stolen testes i en frontal- og sidekollision (tæller 50 %). Det er denne del, som ADAC står for.
  • En karakter, der måler stolens vaskbarhed, betjeningsvejledning, komfort, passive sikkerhed, etc. (tæller 50 %). Denne del står Stiftung Warentest selv for.

  Den samlede karakter gives på en skala, der svarer til den tyske karakterskala:

  • 1.0-1.5: “sehr gut” (very good)
  • 1.6-2.5: “gut” (good)
  • 2.6-3.5: “befriedigend” (satisfactory)
  • 3.6-4.5: “ausreichend” (bare minimum)
  • 4.6-5.5: “mangelhaft” (poor)

  Her bør man bemærke sig to ting:

  • Jo lavere score en stol får, jo bedre.
  • ADAC ændrer løbende deres testprocedure for at være på forkant med den generelle udvikling. I 2015 blev testkriterierne eksempelvis gjort strengere, så der under sidekollisionstesten også testes for døre, der presses ind i bilen. Derfor kan man kun sammenligne testresultater inden for disse perioder: 2007-2010, 2011-2014, 2015-.

  HVORDAN UDVÆLGES PRODUKTERNE?

  ADAC og Stiftung Warentest udvælger selv stole til deres respektive tests og har af samme årsag forskellige måder at gøre dette på.

  ADAC forsøger så vidt muligt at vælge et så bredt sortiment af forskellige autostole som muligt til deres sikkerhedstest. Det er dog ikke alle nye stole, som udtages til testen, da forberedelserne til testene tager ca. 6 måneder. Nye modeller vil så blive testet i den næste test. Modeller, der er blevet testet tidligere, testes ikke igen med mindre, at der er tale om konstruktionsmæssige ændringer.

  I Stiftung Warentests egen del af testen købes produkterne anonymt i detailforretninger for at sikre, at testresultaterne ikke forvrides eller på anden måde påvirkes. Dette er i naturligvis forlængelse af, at Stiftung Warentest ønsker, at resultaterne ses for at være givet af en neutral organisation.

  Efter denne gennemgang er du bedre rustet til at aftyde og forstå de forestående testresultater. Hvis du gerne vil vide endnu mere, anbefaler vi, at du slår et smut forbi vores sikkerhedscenter.

  Be Sociable, Share!